Monday, May 4, 2009

JKKK Perlu Kuasai ICT

Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) yang baru di lantik memainkan peranan penting dalam membentuk pembangunan fizikal dan sosial di peringkat kampung.

Pegawai Daerah Jasin, Halim Ahmad berkata, ketrjasama semua JKKK yang di lantik itu secara tidak langsung akan dapat membantu menjana pembangunan sesebuah kampug seiring dengan sasaran yang di tetapkan oleh Kerajaan Negeri iaitu Melaka Maju pada tahun hadapan.

Katanya, diharapkan dengan perlantikkan JKKK baru dan lama ini dapat membantu dalam usaha membangunkan kampung agar ia tidak ketinggalan dengan arus pembagunan seperti kampung-kampung lain dalam daerah Jasin.

"Diharapkan agar gabungan JKKK yang baru serta lama ini dapat mempertingkatkan lagi kerjasama antara mereka dalam menbabtu masyarakat sekitar yang memerlukan pertolongan,"Katanya selepas menyampaikan watikah perlantikkan baru JKKK Bukit Katong.

Seramai 17 ahli JKKK baru dan lama menerima surat perlantikkan pada majlis tersebut yang di hadiri Penghulu DUN Rim, Nor Azmi Mahmood mewakili Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Rim, Mohd Yazed Khamis.

Jelasnya, perlantikan JKKK yang baru juga di saran supaya lebih berusaha mempertingkatkan keupayaan mereka dalam menguasai bidang teknologi terutama dalam bidang IT.

"Ini kerana masa kini, IT merupakan satu medium utama dalam pembangunan, di samping dapat memperkembangkan lagi minda masyarakat setempat terutama di kalangan JKKK,Katanya.